5 egyszerű ötlet arra az esetre ha zárad szorulna vagy akadozik

Nem is gondolná az ember, hogy kisebb hibák javításához, nem is kell mindig zárszerelő szakembert hívni. Az itt leírt ötleteket érdemes sorra venni, ha azt veszed észre, hogy otthonodban vagy az irodában szorul, esetleg akad a zár, mert kis ügyeskedéssel te is meg tudod oldani a zárjavítást.

Zárszervíz és zárjavítás ötletek

Keveredhetünk abba a kellemetlen szituációba, amikor többször próbálva sem tudjuk a kulcsot kivenni a zárból. Előzd meg a bajt, még azelőtt, hogy kizárod magad a lakásból, esetleg a mellékhelyiség ajtajába töröd a kulcsod. Erőlködések helyett inkább javítsd meg a zárat ezeknek az ötleteknek a segítségével. Ha betartod a tanácsokat és ügyelsz a karbantartásra, amellett, hogy nem kell új alkatrészeket venni, még a szerelési díjat is megspórolhatod.


Sokszor a kulcs a rossz zár okozója, zárszervíz Budapest

Az emberek döntő többsége szoruló, akadó zár esetén valami házi praktikát, kenőanyagot szoktak bevetni. Mielőtt bármiféle dologhoz, zsírhoz vagy étolajhoz nyúlsz, vizsgáld meg a zárad típusát, illetve azt, mi okozza a zár problémát.

Ha azt tapasztalod, hogy a zár akad, vizsgáld meg a kulcsot, mert keletkezhet rajta elváltozás, szemmel látható kopás, súrlódás formájában megjelenő jel. Mivel a kulcsok mindig puhább anyagból készülnek mint a zárak, így azok előbb sérülhetnek meg, és a zárak sérülését eredményezhetik. Ahhoz, hogy megőrízhessük a zárunk hosszú élettartamát, gondosan figyeljünk a kulcsra, és ha kell idő előtt cseréljük azt.

Ha már az olajozás sem gyógyír a zárnak

Ha paraffin és egyéb speciális olaj sem segített, akkor nincs más előre, mint szét kell szedjük a zárat. A legtöbb esetben egy csavarhúzóval ki lehet venni a zárat az ajtóból, ha viszont nem merjük bevállalni a mvűveletet, kérhetünk segítséget férfi ismerősünktől, szomszédunktól. Ezután szedjük szét a zárat, hogy belsejéhez hozzá tudjunk férni. Alaposan tisztítsuk, olajozzuk meg, hosz ez is nagyban segít a zárunk működésének javításában.

Cilinderzárhoz a grafitpor lehet a megoldás

A leggyakrabban cilinderzárat használnak a lakásokhoz. Ennek szorulására, akadozására gyógyír lehet a grafitpor. Barkácsáruházban és zárszaküzletben könnyen beszerezhető kis kiszerelésben. De az sem baj ha nem találsz ilyet, ugyanis ceruza grafitjának finomra reszelése is ugyanúgy jó lehet a feladatra.

A cilinderzárat sajnos teljesen nem lehet szétszedni, így állítsd függőlegesre, és szórj bele finoman grafitport. Ez vékonyan lerakódik az alkatrészekbe és megkönnyíti a zár használatát, valamint gátolja a kopást is.